Skip to content

Training Parallel Solo OuderschapTraining

DOOR VANESSA MAES

Ouders ondersteunen en versterken in het ouderschap in de context van een (hoog) conflictscheiding

In de regio Hart van Brabant streven we naar eenheid van taal en aanpak. Alsjeuitelkaargaat en het Expertisecentrum Huiselijk Geweld en Kindermishandeling hebben de handen ineen geslagen om de 3-daagse training Parallel Solo Ouderschap in de regio aan te bieden.

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis in het leven van ouders en kinderen. Het is intens, verwarrend, emotioneel … het is een storm die woedt door alle levensgebieden van alle betrokkenen. In de meeste gevallen gaat na een tijdje de storm liggen. Het systeem vindt opnieuw een evenwicht, iedereen vindt zijn plek, relaties krijgen een vernieuwde vorm.

Bij een (hoog) conflictscheiding, gaat de storm niet liggen. Ouders en kinderen krijgen geen rust. De kwetsuren zijn te diep, de relaties staan onder hoogspanning, de patronen worden destructief. Gevaar voor polarisatie loert om de hoek. Ouders die in dergelijke stormen terechtkomen verdienen ondersteuning, vaak voelen ze eerder de veroordeling.

Tijdens de eerste twee dagen gaat Vanessa Maes, met jullie dieper in op wat een (hoog) conflictscheiding is. Ze zoomt in op verschillende handvatten die steunend zijn om deze ouders houvast te bieden in de storm. Zij schetst een kader waarbinnen je individueel met één ouder aan de slag kan, vanuit een visie van parallel solo ouderschap.

De focus ligt op het versterken van de ouder in zijn ouderrol én het doel is het versterken van de ouderkind relatie waarbij de noden van het kind centraal staan, mits voldoende bestaansrecht te geven aan de relatie van het kind met de andere ouder.

De theorie wordt aangevuld met het aanleren van concrete methodieken vanuit een heldere visie en je ontvangt de toolbox “Blijven staan ondanks de Storm”. 

Op dag 3 is er ruimte voor casussen en vragen vanuit de eigen praktijk. 

Data:

Maandag 15 januari 9.30-16.00
Dinsdag 16 januari 9.30-16.00
Dinsdag 6 februari 9.30-16.00

SKJ punten: 25.5

MEER INFORMATIE EN AANMELDEN